Ca l'Agustí

Caterina Planas1773

Nom
Caterina Planas
Nom(s) de pila
Caterina
Cognom(s)
Planas
EnllaçMiquel VilajoanaMostra aquesta família
abans de 1721

EnllaçJosep CortésMostra aquesta família
entre 1721 i 1738

Defunció del maritMiquel Vilajoana
entre 1721 i 1738

EnllaçJosep GuillemMostra aquesta família
entre 1738 i 1751

Defunció del maritJosep Cortés
21 Gener 1738
Les Planes, Sant Mateu de Bages, Bages, CAT
Latitud: N41.800 Longitud: E1.743

Capítols matrimonialsJoan Pla FigueraMostra aquesta família
21 Setembre 1752

EnllaçJoan Pla FigueraMostra aquesta família
1752

ResidènciaJoan Pla FigueraMostra aquesta família
Les Planes, Sant Mateu de Bages, Bages, CAT
Latitud: N41.800 Longitud: E1.743

Context històric
Testament 25 Agost 1773

Nota: Pel testament del seu avi Josep Planas Bonsfills, Catarina fou pubilla de Les Planes de Sant Mateu dons l'hereu natural Gabriel -son pare- havia mort prematuramentl. En aquell testament es preveia que si moria sense descendència -com així va ésser malgrat els quatre matrimonis- el patrimoni havia de passar al primogènit del seu oncle Pere. Per tant Caterina va haver de testar en favor del seu cosí Pere Màrtir Planas i Serra.
Defunció 10 Octubre 1773
Les Planes, Sant Mateu de Bages, Bages, CAT
Latitud: N41.800 Longitud: E1.743

Nota: Trobem un parell de diferències entre el que ressenya Joan Planas i Martí a «Les Planes de Sant Mateu» i el registre de defunció de Caterina Planas (Llibre d'Òbits 1662-1790 de Sant Mateu de Bages). En aquest darrer document es diu: «...aquesta parroquial Iglesia de Sant Matheu de Bages Bisbat de Vich fou donada eclesiastica sepultura al cadaver de Catharina Pla, y Planas hereva del Mas Planas de aquesta parroquia, muller, en terceras nupcias de Joan Pla de la mateixa Parroquia pages, filla emperó de Joseph Planas, també pagès de dita parroquia, y de Maria Plans y Carner, en primeras nupcias muller sua difunts, en son propi vas. Morí lo die deu de dit mes... (octubre de 1773)» Joan Planas i Martí considera que Caterina era filla de Gabriel Planas i Carner (+1697) i néta de Josep Planas i Maria Carner. No pas filla d’aquests darrers com s’esmenta al registre parroquial. I que va contreure matrimoni quatre cops, el darrer amb Joan Pla. Va tenir accés a prou documents (capítols matrimonials de Caterina, testament de Josep Planas, etc.) suficients com per a poder assegurar aquesta situació. Ens inclinem a pensar que el rector, Miguel Sabatés i Angelats, va incórrer en una confusió tota vegada que Caterina era pubilla d’en Josep per la defunció prematura del llur pare, en Gabriel Planas.
Identificador únic
C3247734866F334DBA6F901541F121970000

Darrera modificació 3 Octubre 201516:08:00

Autor: Toni Planas Vilà
Família amb els pares - Mostra aquesta família
pare
ella mateixa
Família amb Miquel Vilajoana - Mostra aquesta família
marit
ella mateixa
Enllaç: abans de 1721
Família amb Josep Cortés - Mostra aquesta família
marit
ella mateixa
Enllaç: entre 1721 i 1738
Família amb Josep Guillem - Mostra aquesta família
marit
ella mateixa
Enllaç: entre 1738 i 1751
Família amb Joan Pla Figuera - Mostra aquesta família
marit
ella mateixa
Enllaç: 1752

Testament
Pel testament del seu avi Josep Planas Bonsfills, Catarina fou pubilla de Les Planes de Sant Mateu dons l'hereu natural Gabriel -son pare- havia mort prematuramentl. En aquell testament es preveia que si moria sense descendència -com així va ésser malgrat els quatre matrimonis- el patrimoni havia de passar al primogènit del seu oncle Pere. Per tant Caterina va haver de testar en favor del seu cosí Pere Màrtir Planas i Serra.
Defunció
Trobem un parell de diferències entre el que ressenya Joan Planas i Martí a «Les Planes de Sant Mateu» i el registre de defunció de Caterina Planas (Llibre d'Òbits 1662-1790 de Sant Mateu de Bages). En aquest darrer document es diu: «...aquesta parroquial Iglesia de Sant Matheu de Bages Bisbat de Vich fou donada eclesiastica sepultura al cadaver de Catharina Pla, y Planas hereva del Mas Planas de aquesta parroquia, muller, en terceras nupcias de Joan Pla de la mateixa Parroquia pages, filla emperó de Joseph Planas, també pagès de dita parroquia, y de Maria Plans y Carner, en primeras nupcias muller sua difunts, en son propi vas. Morí lo die deu de dit mes... (octubre de 1773)» Joan Planas i Martí considera que Caterina era filla de Gabriel Planas i Carner (+1697) i néta de Josep Planas i Maria Carner. No pas filla d’aquests darrers com s’esmenta al registre parroquial. I que va contreure matrimoni quatre cops, el darrer amb Joan Pla. Va tenir accés a prou documents (capítols matrimonials de Caterina, testament de Josep Planas, etc.) suficients com per a poder assegurar aquesta situació. Ens inclinem a pensar que el rector, Miguel Sabatés i Angelats, va incórrer en una confusió tota vegada que Caterina era pubilla d’en Josep per la defunció prematura del llur pare, en Gabriel Planas.
EnllaçCaterina Planas i la delicada situació econòmica de la casa al s. XVIII
Format: application/pdf
Mida del fitxer: 151 KB
Tipus: Document
Imatge principal: no
Context històricFelip V d'Espanya (1700-1746)
Format: application/octet-stream
Tipus: Document
Imatge principal: no
Context històricGuerra de Successió (1702-1714)
Format: application/octet-stream
Tipus: Document
Imatge principal: no
Context històricFerran VI d'Espanya (1746-1759)
Format: application/octet-stream
Tipus: Document
Imatge principal: no
Context històricCarles III d'Espanya (1759-1788)
Format: application/octet-stream
Tipus: Document
Imatge principal: no