Ca l'Agustí

Josep Vallès1884

Name
Josep Vallès
Given names
Josep
Surname
Vallès
Birth
La Pobla de Claramunt, Anoia, CAT
Latitude: N41.553059 Longitude: E1.676368

Birth of a daughter
#1
Raimunda “Mundeta” Vallès Ribera
1850
Súria, Bages, CAT
Latitude: N41.832844 Longitude: E1.750688

Birth of a daughter
#2
Maria Vallès Ribera
calculated 1851
Súria, Bages, CAT
Latitude: N41.832844 Longitude: E1.750688

Death of a wifeRosa Ribera
between January 16, 1871 and May 20, 1878

Death of a daughterMaria Vallès Ribera
January 16, 1871 Age: 20
Súria, Bages, CAT
Latitude: N41.832844 Longitude: E1.750688

Cause: Verola confluent
ResidenceRosa RiberaView this family
Súria, Bages, CAT
Latitude: N41.832844 Longitude: E1.750688

Death between 1884 and 1891

Unique identifier
1D092FD8C2A22E4AADA0E5D5F2400E2D0000

Last change February 4, 201522:40:26

by: Toni Planas Vilà
BirthLa Pobla de Claramunt (Anoia) al 1900La Pobla de Claramunt (Anoia) al 1900
Format: image/jpeg
Image dimensions: 315 × 213 pixels
File size: 22 KB
Type: Photo
Highlighted image: no
ResidenceSúria (Bages)Súria (Bages)
Format: image/jpeg
Image dimensions: 448 × 317 pixels
File size: 34 KB
Type: Photo
Highlighted image: no
Josep Vallès

BIOGRAFIA :


Per ara no coneixem la data de naixement però si que sabem que era natural de la Pobla de Claramunt. Podem creure que va morir entre l’any 1878 i 1891 ja que així ho diuen els documents 25 i 29. Al 1878 ja era vidu de Rosa Ribera. Hi ha la possibilitat que encara fos viu al 1883 si li atribuïm encertadament una filla morta als 11 mesos. Podria ser que un cop enviudat es tornés a casar, que tingués més descendència o fins i tot que anés a viure a un altre lloc ja que no vaig trobar la seva acta de defunció al registre civil de Súria. Tampoc hi vaig trobar la de la seva primera dona Rosa Ribera.
En l’acta de defunció de la seva filla Maria hi podem trobar estampada la seva firma amb lletra ben feta encara que amb una rúbrica insegura. El tipus de lletra no permet ser identificat amb cap de les altres firmes i no fa pensar que ningú posés el seu nom per ell com de vegades passava. Al document 30 no apareix la seva firma però es que es tracta d'un document ple de mancances possiblement redactat sense la seva presència malgrat que hi figuri com a declarant. Per tant, m'inclino a pensar que sabia escriure perfectament.
No hi ha cap prova documental que el lligui amb l’exèrcit o el carlisme. En canvi la seva cultura i el seu ofici de “bracero” fan pensar més aviat en una persona marginada de la seva preparació.
Fruit del matrimoni amb Rosa Ribera hauria tingut un mínim de dues filles: Maria (morta de verola als 20 anys i treballadora en una fàbrica de cotó i la Mundeta Vallès. Podria tractar-se de germanes bessosnes o nascudes en poc més d'un any de primers del 1850 a primers de 1851. No és completament segur un segon matrimoni amb Francesca Garriga de qui podria haver tingut una filla morta als 11 mesos (Júlia Vallès). La seva acta de defunció, molt mancada de detalls complementaris, fa pensar que el seu pare podria ser el nostre Josep Vallès qui s’hauria tornat a casar, com a molt tard, a primers de 1883. La coincidència (poc detallada) en l’adressa als diversos documents no dona lloc a una seguretat total, però a més a més en l'esmentada acta hi figuren com a testimonis Josep Trulls i Joan Rovira que veiem diverses vegades també com a testimonis en les actes dels nets del mateix Josep Vallès. Referma la idea el fet que la seva primera dona hauria mort jove, (un càlcul un xic aventurat donaria una edad de 40 a 55 anys). Per contra al naixement de la filla del segon matrimoni, ell hauria de tenir una eda d'uns 54 anys suposant-li el primer casament a l'edad de 20 anys. Caldrà buscar en els arxius de l’església si donen més llum o repassar els civils a base de buscar tots els cognoms Vallès i Ribera, que no son pocs. De fet no vaig buscar l'acta de defunció de Francesca Garriga, la possible segona dona.
Finalment hi ha dos document que ens parlen del seu domicili. Aquest seria al Carrer (o Arrabal) Sant Jaume de Súria cap al 19871, hi viuria juntament amb la seva esposa i dues filles. L'altre ve del dubtós document 30 i li atorga l'adressa St Jaume 7 a l'any 1884 juntament amb la seva filla morta als 11 mesos i suposem que la seva segona dona (almenys res fa pensar el contrari). El carrer Sant Jaume encara existeix avui en dia, es tracta d'un carreró extremadament estret i amb cases altíssimes en unes condicions força precàries sobretot al sector on hi ha l'actual nº 7 (que no sabem si correspon al d'aleshores).


REFERÈNCIES ORALS :


La única referència oral que se’n té és la donada per Francesc Planas de ca l’Agustí de St. Mateu. En el seu testimoni no en recordava el nom i suposo que vindria donat per referències de la seva mare ( que va morir l’any 1938 quan ell tindria uns 19 anys??). Afirmava, no amb completa seguretat que era “Capità carlí” sense poder precisar en quina guerra.
Jo havia sentit explicar al meu pare alguna història referent a un militar carlí de la família que hauria participat en dues guerres, a la primera per ideals, i que de la segona n’hauria sortit ben lucrat. S’hauria tornat a casar o amistançat amb una segona dona més jove que ell, crec que a Balsareny. Segons el mateix relat un parent (no recordo quin) l’hauria anat a visitar ja moribunt i aquest li hauria promès que li regalaria un rellotge, la dona s’encarregaria de guardar-lo immediatament provocant el plany del malalt. Al Francisco de Ca l’Agustí no li va sonar aquesta història quan li ho vaig explicar.
En Francisco m’explicà que una vegada aquest home va encarregar al seu gendre Tomàs d’estallar una soca on aquest hi va trobar amagades unes monedes. L’home, que era de bona fè, les hi va donar al sogre. Aquest se les va quedar i no en va fer partícep al gendre. Es veu que després li feia mofa dient-li “Tomàs! sempre seràs...un Tomàs”.

DOCUMENTALS :

20/ ACTA DE DEFUNCIÓ DE MARIA VALLES RIBERA(filla seva)

            Reg. Civ. Súria. a 16/01/1871.

            Natural              : Popbla de Claramun (prov Barcelona)

            Estat                : Casat amb Rosa Ribera

            Ofici                 : Bracero

            Domicili            : Arrabal de S. Jayme

            Obs.                 : Hi ha la seva signatura com a declarant amb bona lletra.          

25/ ACTA DE NAIXEMENT DE JOAQUIN SERRA VALLÉS (net seu)

            Reg. Civ. Súria. a 20/05/1878.

            No queda gens clar el nom de pila (Ginés)? indicis d’indecissió/errada a l’escriure.       

            Natural              : “Vilanoveta (prov. Lleida) i resident?.

            Estat                : s’entèn que vidu de Rosa Ribera

            Obs                  : Hi ha més d’una errada no corregida en el text. Sembla que qui escribia no estava gaire per la feina.

23/ ACTA DE NAIXEMENTDE RAIMUNDA SERRA VALLÉS (neta seva)

            Reg. Civ. Súria. a 24/09/1882

            Natural              : Súria (poc fiable, engloba la naturalitat amb la seva esposa, sols anomena el cognom d’aquesta i s'entendria que tots dos son vius).

30/ACTA DE DEFUNCIÓ DE JULIA VALLES GARRIGA (possible filla, d’11 mesos)

            Reg. Civ. Súria. a 8/9/1884.

            Natural              : Súria

            Ocupació          : Jornalero

            Domicili            : San Jaime 7

            Estat                : Casat o vidu de Francisca Garriga

21/ACTA DE NAIXEMENT DE RAIMUNDA SERRA VALLÉS (2) (neta seva)

            Reg. Civ. Súria. a 26/03/1888

            Natural              : Pobla de Claramunt

29/ ACTA DE NAIXEMENT DE CECÍLIA SERRA VALLÈS (neta seva)

            Reg. Civ. Súria. a 31/12/1891.

            Natural              : Pobla de Claramunt

            Estat                : Difunt.